Direktiven om föräldraförsäkringen – Jämställdhet inte längre regeringens mål?

16 oktober 2024
Av Redaktionen

Enligt Makthavare.se, som numera är nedlagd.

I en intervju i Ekots lördagsintervju den 15 september 2012 fick dåvarande jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) frågor om regeringens förändrade direktiv till Försäkringskassan gällande föräldraförsäkringen. Enligt Sabuni, som själv uppger att hon inte kände till förändringen förrän efter att den genomförts, innebär det inte en förändrad jämställdhetspolitik från regeringens sida. Makthavare.se har granskat detta närmare.

Redan i oktober 2011 rapporterade Feministiskt Perspektiv och därefter Dagens Nyheter om de ändrade direktiven. Försäkringskassan gick från att aktivt arbeta för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen till att enbart informera föräldrar om deras möjligheter att själva fördela uttaget. Den tidigare ambitionen att påverka föräldrars val i en mer jämställd riktning togs bort.

Regeringens argument och Försäkringskassans roll

I intervjun hävdade Sabuni att regeringens primära verktyg för att uppmuntra ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen är jämställdhetsbonusen – en ekonomisk bonus som ges när föräldrar delar uttaget mer jämnt. Hon påstod också att de nya direktiven till Försäkringskassan endast är en skriftlig förändring som inte påverkar myndighetens praktiska arbete.

Dock har Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, uppgett i Dagens Nyheter att förändringen har haft konsekvenser. Bland annat har Försäkringskassan inte längre mandat att driva kampanjer för att uppmuntra ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. När Sabuni fick denna uppgift presenterad för sig i intervjun svarade hon att hon fått höra något annat och att Försäkringskassan i så fall borde rapportera detta till regeringen.

Jämställdhet eller ”mer jämställdhet”?

I maj 2012 ställde Eva-Lena Jansson (S) en interpellation till Sabuni där hon frågade om regeringen avsåg säkerställa att ”de jämställdhetspolitiska målen fortsättningsvis ska genomsyra regeringens politik inom samtliga ansvarsområden”. I sitt svar använde Sabuni konsekvent formuleringen att målet är att uppnå mer jämställdhet – en förändring från det tidigare målet om faktisk jämställdhet.

Under intervjun diskuterades även frågan om kvotering av bolagsstyrelser, där Sabuni betonade att lagstiftning inte ska utgå från kollektivet, utan från individen. Detta står dock i kontrast till hur föräldraförsäkringen är utformad, där den utgår från att två föräldrar delar på ledigheten. Trots detta är en majoritet av riksdagspartierna fortfarande emot en fullt individualiserad föräldraförsäkring, där dagar inte kan överlåtas mellan föräldrarna.

Interna konflikter inom regeringen

I interpellationsdebatten menade Sabuni att riksdagens jämställdhetsmål kvarstår, men att Försäkringskassan inte ska vara den som driver arbetet. Istället ska regeringen genom politiska beslut skapa förutsättningar för ett mer jämställt uttag. Exakt varför Försäkringskassan inte kan vara en del av detta lämnades dock osagt.

Sabuni påpekade också att den splittrade synen inom Alliansen är en del av problemet. Medan Folkpartiet, Moderaterna och Centerpartiet förespråkar en mer progressiv jämställdhetspolitik fungerar Kristdemokraterna som en bromskloss. Detta kan förklara varför Sabuni inte var medveten om förändringen i direktiven förrän efter att den genomförts – trots att hennes uppdrag som jämställdhetsminister var att samordna regeringens jämställdhetspolitik.

Originalkälla och tillgänglighet

Denna artikel baseras på en ursprunglig publicering av Makthavare.se, en sajt som numera är nedlagd. Den ursprungliga artikeln är endast tillgänglig via Wayback Archive.